Translate

lørdag 15. april 2017

Medmesseske


Hva vil det si å være et godt menneske?
Liker vi gode mennesker? Ja, det skulle forundre meg mye om vi ikke gjør det. Men er vi gode? Er det å være et godt menneske medfødt eller kan det læres? Vi er alle mer eller mindre egosentriske. Vi tenker på oss selv først. Men så er det noen som er annerledes. Og det merkes. Vi kan fornemme noen som vi ikke kan sette ord på, men som er der. Hva er det?
Det er forskjell på sinnstilstander vi er i. Noen ganger er vi mer sårbare enn andre ganger. Og det er noe vi er i de sårbare tilstander vi trener mest støtte. Og da merker vi hvilke mennesker som virkelig bryr seg. Og hvordan er det menneske som bryr seg? Det er først og fremst tilstede. Du merker at det lytter. Det er ikke først og fremst å si så mye, i alle fall ikke i begynnelsen av samtalen. Vi trenger å «tømme» oss.  En venn er en som spør mer enn en gang om hvordan det står til. Kan en samtale gjøre livet beder? Uten tvil. Det har alle opplevd. Men det er ikke som mange som virkelig lytter. Og hvorfor er det slik? Jo, jeg tror vi egentlig det kan koste litt å sette seg inn i andres situasjon. Du må gi noe av det selv for å involvere deg. Er vi villige til det?
Men kan det gi noen å være medmenneskes? Ja, utvilsomt vi får et innblikk i andres liv. Og det er ikke vanskelig å få folk til å fortelle om seg selv. Men av og til så trenger også vi og fortelle om oss selv. Så er det da balansen mellom oss og de andre som er viktig. At det alle kan få sagt litt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bare seriøse og konstruktive kommentarer